![]() |
Puding Karamel Cik Jarque |
Bahan A
- gula pasir 2 senduk (senduk nasi yang plastik tu je)
- sedikit air
Bahan B
- 1 paket serbuk agar-agar (10g)
- 4 cawan air
- 1 senduk gula (asalnya 2 1/2 senduk - mmm diabetes la kalo cenggini)
Bahan C
- 1 tin susu cair
- 2 sudu besar tepung kastard
- 1 penutup esen vanilla
Cara-cara membuat
1. Bahan A dijadikan keramel. Masak gula hingga cair dalam kuali panas sampai sedikit kuning, kemudian tuangkan sedikit air. Tuangkan karamel ke dalam loyang dan ketepikan.
2. Bahan C - campurkan kesemua bahan sehingga sebati
3. Bahan B - 1 paket serbuk agar-agar di masak dengan 4 cawan air hingga mendidih dan larut. Kemudian masukkan gula hingga larut.
4. Setelah bahan B siap, campurkan bahan C kedalam bahan B. Kacau hingga adunan sedikit pekat (dalam 5 minit)
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang berisi karamel td.
6. Masukkan dalam peti sejuk untuk rasa yg lebih enak!
![]() |
this one yang third time saya buat. letak dalam bekas plastik kecik2 ni senang anak2 buah nak makan...hehe |
0 comments:
Post a Comment